få hjälp med flytten Tips för att flytta isär

Att flytta ifrån din sambo eller make/maka är ett svårt beslut. Men det är antagligen nödvändigt för att båda parter ska må bättre och gå vidare i sina liv. I den här artikeln kan du läsa mer om vilka regler som ni behöver förhålla er till och andra saker som kan vara bra att ha i åtanke när ni ska separera

Sorgeperiod

Till att börja med är det viktigt att ni tar hänsyn till er själva och låter det vara jobbigt en stund innan ni börjar tänka på bodelning, avtal och nytt boende. Börja med att ta er tid för er själva för att det ska kännas lite lättare att sedan ta tag i nästa steg i flytten. Ta hand om er själva, träffa vänner och familj, ät och drick gott och försök ägna er åt sådant som ni tycker är kul. Om ni går för fort fram utan att ha en sorgeperiod kommer det kännas jobbigare och därför ska ni låta det ta tid för att ni ska orka ta tag i resten sen.

Nytt boende

Det första steget i att separera är att försöka hitta ett nytt boende för båda parter. Det är vanligt att den ena flyttar ut. Men om hyran blir för hög för en inkomst kan det också vara nödvändigt att hitta två olika boenden. Om ni äger huset eller lägenheten kan ni sälja det för att sedan köpa två nya boenden. Om ni hyr kan det vara lite svårare eftersom de flesta hyresbolag har långa kötider, såvida ni inte försöker hitta något på andra- eller tredjehandsmarknaden.

Flytta isär som sambor

Det är vanligast att de som bor tillsammans inte är gifta men är sambor, vilket kan göra det lite lättare eftersom ni juridiskt inte står knutna till varandra. Men ni behöver ändå förhålla er till sambolagen. Enligt sambolagen har båda rätt till hälften var av det ni gemensamt äger. Därför ska ni börja med att göra en bodelning och avgöra vem som ska ha vad. Skrev ni ett samboavtal när ni flyttade ihop kan ni kolla upp vad som står i avtalet så ni vet vad ni ska utgå från. Det är bra att skriva ett samboavtal när ni flyttar ihop för att det ska underlätta för er båda om dagen kommer och ni ska flytta ifrån varandra.

Flytta isär som gifta

Är ni gifta och ska separera går ni antagligen också igenom en skilsmässa. Men det går givetvis också att fortsätta vara gifta men bo isär. När ni går igenom en skilsmässa går ni bland annat igenom bodelningen. Generellt har båda parter rätt till hälften av det som är era gemensamma ägodelar.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *