Hur blir man takläggare?

Takläggning är både spännande, roligt, kreativt och kräver god fysik. Ju sämre väder och mer frekventa stormar desto bättre tak behöver vi ha och kanske också oftare lägga om dem. Takläggning är också kreativt, det finns många olika material och typer av hustak och tjänster att anlita företag tak. När man väljer tak handlar det också om design. Har du funderat på att utbilda dig till takläggare?

Utbilda dig till takläggare

Utbildningen för takläggare innehåller både bred och djup kunskap om tätskikt, läktmontering, takbeklädning och kunskap om olika taktyper. Ansvaret vilar tungt på takläggaren att taket ska bli tätt eftersom det ska skydda fastigheten i alla väder. Ju mer den färske takläggaren arbetar inom yrket desto mer värdefull erfarenhet samlar man och hantverket utvecklas. Till slut kan arbeten utföras av högsta klass nästan per automatik eftersom träning ger färdighet. Denna kunskap bidrar också till att optimera takets livslängd. Det finns flera olika utbildningar för den som vill bli takläggare, vad man väljer kan bero på ålder och förutsättningar. Yrket är mycket populärt eftersom det är omväxlande och roligt. Det kräver dock mogenhet och ansvar. Om du planerar att söka till gymnasiet kan man söka sig till bygg-och anläggningsprogrammet med inriktning mot husbyggnation. Det finns ytterligare en inriktning mot plåtslageri om man istället siktar på att arbeta med plåttak. Är du äldre och vill omskola dig till takläggare? Det finns både privata utbildningar och Komvux, men det finns också lärlingstjänster hos flera företag där man utbildar sig i yrket på plats. En lärlingsperiod består av 3300 timmar som innehåller både teori och en praktisk del. Den som anlitar en takläggare och vill ha arbetet utfört till högsta kvalitet och med hög säkerhet bör anlita en yrkesutbildad takläggare som också har certifikat i taksäkerhet.

Hur är det att arbeta som takläggare?

Vad är en typisk arbetsdag för en takläggare? Ofta kan det finnas mer än en takläggare på samma jobb, men alla gör olika saker. Exempelvis kan en takläggare lägga ett ytskikt, en annan lägger yttertaket medan en tredje gör något annat. Arbetet ska utföras med en perfekt precision eftersom inga felaktigheter får uppstå – då kan taket under bli fuktskadat. Takläggaren behöver också ha i åtanke att kunden ska bli nöjd även med den design eller den känsla som det konstnärliga utförandet för med sig. Takläggarens arbetsmiljö är speciell. Förutom att fungera snabbt och smidigt i ett team får man inte vara höjdrädd. Utbildningen i taksäkerhet är mycket viktig samt att rätt utrustning används. En annan sak är att du som takläggare behöver vara beredd på att arbeta oavsett vädret – det kan vara kallt, regna eller vara en kokhet sommardag. Jobbet passar förstås inte alla, men det är ett omtyckt yrke. Genomsnittslönen för en takläggare med minst 15 års erfarenhet år 2022 är 32 475 kronor per månad enligt lonestatistik.se.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *